Robberts "Solid Acoustic"

Een Uniek Nederlands product.

Na negen jaar is Robberts Guitars erin geslaagd om haar droom te verwezenlijken. Na veel schaven, luisteren en opnieuw schaven is "Hij" er dan eindelijk. De unieke handgemaakte Robberts Gitaar "The solid acoustic". Een gitaar gebouwd naar de wensen van de altijd kritische gitarist. Een oer-Nederlands product, in Hilversum ontwikkeld. We kunnen wel zeggen dat deze gitaar een zeer veelzijdig instrument is. Een allround gitaar, bruikbaar voor iedere stijl. Maar toch behoudt deze gitaar zijn eigen 'typerende' geluid. En dat is iets wat nog niet veel bouwers is gelukt.

De body heeft één cutaway en de kop heeft een klassiek, asymmetrisch design. De vormgeving van het klankgat is niet traditioneel, maar juist heel eigentijds.
De Solid Acoustic ziet eruit als een semi-akoestische Jazz-gitaar en heeft ook dezelfde klank. Maar daarnaast heeft de gitaar ook de klankeigenschappen van een solid-body gitaar. Voor de body is Redwood gebruikt. Dit hout zorgt voor een mooie klankvorming maar maakt de gitaar ook niet te zwaar.
Redwood is een zachte, lichte houtsoort die meestal voor bovenbladen van akoestische gitaren wordt gebruikt. De houtsoort wordt nog weinig gebruikt in de gitaarindustrie , maar het is wel op uitgebreide schaal voorradig (vooral in Amerika en Scandinavië). Daarnaast groeit het hout snel. Dit maakt het gebruik van Redwood een stuk milieuvriendelijker dan de traditionele hardhoutsoorten.

De Solid-Acoustic bevat speciale geluidskamers die op verschillende manieren gefreesd kunnen worden. Hiermee kan de basisklank aangepast en gemanipuleerd worden. De body bestaat uit een aantal lagen Redwood en een dunne achterkant van esdoorn, waarbij kan worden gekozen uit Birdseye maple of Flame Redwood.
De hals is van elzenhout en voorzien van een ebbenhouten toets en een door Robberts guitars speciaal ontwikkelde topkam. Deze topkam is gemaakt van een legering van brons en grafiet wat zorgt voor extra smering. De stemmechanieken zijn van zeer goede kwaliteit.
Er zijn verschillende hardware configuraties mogelijk. De bruggen, tremolo's en standaard Tune-O-Matic bruggen zijn allemaal ontwikkeld door Robberts en in verschillende uitvoeringen leverbaar.
De elektronica is in Engeland ontwikkeld door Kent Armstrong. De pick-ups zijn onder de specificaties van Robberts gecombineerd met topkwaliteit potmeters en schakelaars. Deze zitten standaard op de solid acoustic, maar andere combinaties zijn natuurlijk mogelijk.
De Solid-acoustic wordt standaard geleverd met een naturel sunburst lak. Omdat Robberts de gitaren zelf lakt en spuit, is iedere kleur als optie mogelijk.

Robberts is er in geslaagd de eigenschappen van semi-akoestische gitaren te combineren met de voordelen van solid-body gitaren. De vormgeving van de Solid-acoustic geeft weer dat het een zeer hoogstaand product is waarin alle verworvenheden van de moderne gitaarbouwtechniek zijn verwerkt.

 

Specs ‘Solid Acoustic’ 705 J.A.

  • Details
  • Wood
  • Measurements
  • Options
  • Hardware
  • Bridge
Single Florentine-style cutaway. One sound-hole-Robberts ® design (based on traditional design). No body binding.
Laminated 6-piece selected ‘Solid’ Redwood body with routed Tone Chambers (one on each side). Back is made of highly figured Maple.
Body width 355,6 mm (14”) (measured across lower bout) Body depth 58,4 mm (2,9/32”)
Sound-hole may be bound / One-piece backs available.
Straplocks by Dunlop ® (‘Flush Mounted’) Goldplated tailpiece, Ebony parts designed by Robberts ®.
Tune-O-Matic BridgeJazz Guitar BridgeFine Tuning Bridge designed by Robberts ®Tremolo Unit designed by Robberts®